TRNOVÝ DVŮR
Drůbež

Kur domácí
V současnosti chováme dvě hejna. Jedno „čistokrevné“ – žerzejský obr, druhé smíšení – vlašky koroptví a různé kříženky.
Žerzejský obr – Jersey Giant
Toto plemeno jsme si vybrali pro jejich užitkovost. Kohouti dosahují v kuchyňské úpravě i přes 3 kg, slepičky přes 1,7 kila a zároveň mají celkem slušnou snášku vajec ve velikosti L. Snáší přibližně 1x za 2 dny (samozřejmě s pravidelnou odstávkou cca 2 měsíce). Ve slunci se nádherně leskne jejich tmavozelené peří, v dospělosti nejsou pro jestřába hlavním cílem útoku (i když i ony jsou občas obětí) a jsou nekonfliktní. Pro výkrmový odchov často spojujeme kohouty s husami do společného výběhu a funguje to dobře.
Smíšené hejno, kde převažují vlašky koroptví, je určeno převážně k produkci vajec. Máme zde i žerzejky, které nemají správné vybarvení pro další chov. Hejnu vládne kohout vlašky koroptví, který je sice malý a lehký, ale své slepičky si zvládá hlídat dobře.
Perlička kropenatá nebo domácí (Numida meleagris)
Perlička je krásný, puntíkatý a hrozně uřvaný pták. Naše základní hejno tvoří jeden perlák a 3 perličky, každoročně líhneme jedno „jedlé“ hejno o cca 30 ptácích. Perlák je od perličky velmi špatně rozeznatelný, nejlépe je rozeznáte vydávanými zvuky, kdy perlička vydává přerušovaný zvuk: „kopat-kopat“. Pokud se leknou nebo jsou s něčím nespokojeni, je jejich křik extrémně silný a nepříjemný. Říká se, že zaženou i lišku. To ověřené nemáme, ale chovat je v obydlených částech či mít voliéru pod okny výrazně nedoporučujeme.
V našem výběhu jsou společně se slepicemi a pižmovkami. Kdyby chtěli, bez problémů přeskočí plot a odlétnou. Zatím je jim u nás dobře.
Snášejí vejce o malinko menší než slepičí, na jedné straně více do špičky. Skořápka je extrémně pevná, a proto vejce vydrží déle. Zpracováváme je stejně jako slepičí, jsou výborná. Vyfouklá vejce perliček se hodí na zdobení kraslic s dětmi, nejsou totiž tak křehká. Na rozdíl od slepic mají perličky pravidelnou odstávku – snášejí cca od dubna do října, ale v té době přibližně obden, což je velmi hezká snůška.


Bažant obecný, tenebros (Phasianus colchinus)
K bažantům jsem přišli tak, že si z nás náš kamarád udělal srandu a mezi vejce pižmovky, které jsem od něj koupili do líhně na naše první líhnutí, nám přidal i vejce bažantí. Byla jiná, to ano, ale jako začátečník se v tom člověk moc nevyzná. Když se nám vylíhlo o 10 dní dříve něco, co nemělo na nohou blány a mělo to velmi ostrý zobák a tenoučké nožky, pochopili jsme, že to kachna nebude. Internet napověděl, že máme bažanty. A když je vypipláte čerstvě nachytanými kobylkami, uchavci a pavouky, které jim servírujete pinzetou až k zobáčku, tak si je prostě už musíte nechat. Postavili jsme pro ně 100 m2 voliéru hned u vchodu do domu a od té doby tu žijí s námi. Už ne naši původní odchovanci – bažant není moc dlouhověký – ale další jejich potomci.
Máme dva barevné rázy – bažanta obecného (s typickým bílým obojkem) a verzi tenebros (tmavohnědá verze s modrými nebo zelenými odlesky). V jedné voliéře můžeme mít ale pouze jednoho bažantího kohouta, je-li jich víc, perou se. V našich podmínkách je nutné je chovat ve voliérách, protože bažanti se nedrží ve výběhu, okamžitě odlétají a predátoři jsou schopní je velmi rychle zabít. Zkoušeli jsme jejich volný odchov, ale bylo to zbytečné.
Bažantí slepice snášejí krásně zbarvená vejce (od tyrkysové přes světle zelenou, tmavě zelenou až po hnědou) a v naší voliéře jsou schopné i zasednou a vysedět bažantí kuřata, ne vždy však přežijí. Pro odchov tedy používáme líheň a líhneme většinou společně s perličkami. I v odchovně mohou být společně, velmi dobře se snáší, mají podobnou velikost a i podobné zbarvení. Bažantí slepice začínají snášet podle počasí v dubnu nebo květnu a snáší někdy až do července (pokud nezasednou). Vejce jsou poloviční než slepičí, ale zpracováváme je stejně. Jejich žloutek tolik nebarví, je světlejší, ale chuťově jsou ta vejce výborná.
Pižmovka domácí
Toto velmi klidné, tiché, nenáročné plemeno máme od začátku našeho hospodaření. Základní hejno tvoří jeden kačer a čtyři kachny. Odlišení kačera od kachny je možné již celkem brzy, kačeři jsou větší, mají silnější nohy a nad zobákem se jim tvoří velké červené ozobí. Kuchyňská váha „zralých“ kachen je cca 1,6 kila, kačerů přes 3 kila.
Pižmovka velmi dobře létá, 2m plot není pro ně žádná překážka. Kachny létají snáze, protože jsou lehčí, ale i mladý kačer vzlétne, pokud chce. Naše základní hejno už nelétá mimo výběhy, ale mladé odchovy se občas na pastvě proletí. Pokud začnou létat víc do okolí, je potřeba jim buď zastřihnout jedno křídlo, nebo je převést do kuchyňské úpravy (k čemuž jsou také určené).
Kachny snášejí vejce dřív než ostatní drůbež, někdy začínají již v lednu. Ne každá pižmovka sedí dobře, ale jsou schopné vysedět i 11 kachňat, o které se starají. Kachnu s kachňaty od hejna neoddělujeme (zkoušeli jsme to, ale nebylo to k ničemu), jen je nutné jim zajistit bezpečný vstup do vody i z vody a jejich krmení.
Pižmovky jsou ve společném výběhu se slepicemi a perličkami, někdy i s husami a zatím nemáme žádné problémy.


Husa domácí
Základní hejno našich hus tvoří jeden houser a dvě husy. Nejsou čistokrevné, jedna husa se podobá huse landeské, ale je schopná vysedět housata, což by landeska neměla. Buď to neví, nebo je jiný druh J.
Husy začínají snášet také již v zimě. Vejce pravidelně odebíráme, část líhneme sami a část necháváme pod husou. Housera neoddělujeme, ten jak sedící, tak vodící husu dobře hlídá. Ověřili jsme si, že je potřeba pro husu s housaty zmenšit výběh, protože jinak courají na velké vzdálenosti a už se nám stalo, že housata byla velmi vyčerpaná.
Potůček nebo jiný přírodní zdroj vody pro ně nemáme, ale mají dvě koupátka (řeznickou lodnu a umělohmotné jezírko), což jim na očistu a připouštění stačí.
Husa je velmi efektivní drůbež: hodně se pase a do kuchyňské zralosti cca 4,5 kila doroste za 4 měsíce. Navíc udržuje velmi precizně zastřižený trávník kamkoli se dostane. Na druhou stranu je to tvor velmi všetečný, vše ochutnává zobákem, ve kterém má velkou sílu. Je tedy schopná přeštípnout přívod elektřiny či ožižlat větvičky mladých stromků. Jakékoli výstupky nebo viditelné kabely zemědělských strojů či aut jsou také v nebezpečí.
Holub domácí
Původní záměr chovat masné holubi, kteří téměř nelétají, úplně nevyšel. Vybrali jsme si plemeno King v barvě černobílé (tygr) a hnědozlaté. Jejich snůška a následný odchov holoubat se ale vůbec nedařil. Proto jsme ponechali jen jeden pár, který vyvedl mladé a doplnili k nim bílé holuby – benešáky. Ti jsou drobnější, létající, ale zároveň plodní. Vytvořilo se nám několik kombinovaných párů a prozatím velmi dobrou plodností.
Holub, na rozdíl od veškeré naší ostatní drůbeže, snese jen dvě vejce, na kterých sedí střídavě holub i holubice. Po vylíhnutí svá mláďata také krmí, není tedy moc možná je odchovávat uměle v líhni. Mláďata rodiče zahřívají až do opeření. Holoubata nemají po vylíhnutí chmýří (jako všechna naše ostatní drůbež), jsou holá se zárodky peří. Jsou také trochu ošklivá. Od vylíhnutí do vylétnutí z holubníku to trvá přibližně měsíc, což je také jejich konzumní zralost. Poté holoubě hubne. Váha našich holoubat se v kuchyňské úpravě pohybuje kolem 400g.
Naši holubi sdílejí voliéru s bažanty. Provizorně jsme odzkoušeli i odchov s husami, ale ty jsou schopné své okolí šikanovat. I když věříme, že holubi by se do svého holubníku vraceli bez problémů, kvůli jestřábům, kteří zde často loví, musí být chráněni sítí.
